Project Description

Het nieuwe jaar is in zicht en daarmee ook weer nieuwe foodtrends. Waar het in 2017 in de media veel ging over de vegan food trend en geheel suikervrij eten voorspellen trend watchers voor 2018 dat de groentetrend zal doorzetten en de groenteslager populairder wordt evenals natuurlijke wijn. In Parijs zitten alle hipsters aan de natuurwijn. Gaan we ook massaal aan de natuurlijke wijn of dient zich hier een nieuwe hype aan, wie zal het zeggen?
Begrijp me niet verkeerd deze trends hebben zeker ook voordelen. De vegan trend brengt ons zeker hele nieuwe smaken en andere producten. Ook gaan we meer experimenteren met groenten en creatieve variaties maken op ‘klassieke’ gerechten. Nadeel is dat je, wanneer je er gevoelig voor bent, er in door kan schieten. Als het gaat om gezondheid is het maar de vraag of het zo goed is om alle vlees en vis uit je menu te schrappen. Immers gezonden vetten uit bijvoorbeeld vis heb je ook nodig. Zoals altijd draait het om de nuance en om het vinden van de balans.
De kunst is om juist dat voedingspatroon te volgen wat goed is voor jou en te kijken naar het totale plaatje. Laat de hypes en trends voor wat ze zijn of, nog beter, kijk wat er voor jou in zit en pas dat toe. De voedsel-inzichten die je wel kan blijven toepassen in 2018:

1. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel
Toegevoegde suikers en transvetzuren zijn niet gezond en komen veel voor in bewerkte producten.

2. Wees niet bang voor gezonde vetten
Deze vetten uit bijvoorbeeld olijfolie, avocado’s, vette vis en noten heb je nodig. Wat veel mensen niet weten dat veel vitaminen in vet oplosbaar zijn (A, D en K). Schrap je de vetten dan neemt je lichaam deze vitaminen niet op.

3. Weet hoe het zit
Verdiep je in etiketten en laat je niet om de tuin leiden. Ken ook je eigen lichaam en raadpleeg je huisarts of een voedingsdeskundige wanneer je je niet fit voelt of toeneemt in gewicht.
Christien van Rossem
Christien is leefstijl- en voedingscoach en heeft een eigen praktijk genaamd De Balanscoach op Rijnsburgerweg 95 in Leiden. Meer informatie op www.debalanscoach.nl. Of bel 06-51340890