Begeleiding bij burn-out klachten

Je kunt geen energie meer vinden om werk of andere activiteiten te verrichten. Iedere gevraagde actie lijkt er één te veel. Een burn-out ontstaat niet in een keer, maar is vaak een gevolg van langdurig over je grenzen heengaan. Je doet heel erg je best maar er komt niets uit. Stress is voor iedereen bekend verschijnsel. Maar hoe gaat het lichaam om met stress?

Elke klacht die behandeling behoeft, kan worden gezien als een optelsom van factoren die de belastbaarheid van een persoon te boven gaan. Het lichaam kan lange tijd heel goed compenseren ten aanzien van belasting maar elk systeem kan een kritische grens bereiken, waarna er klachten ontstaan; ook bij het fenomeen burn out. Hierbij is de stress-as, ofwel de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as (HHB-as) betrokken, waarbij het woord stress niet alleen werk- of relatiestress omvat maar alle vormen van emotionele, fysieke en geestelijke stress.

Hypothalamus en hypofyse zijn kernen binnen het zenuwstelsel, die in nauwe communicatie staan met het limbisch systeem (emotioneel zenuwstelsel) en andere (hormonale) klieren in het lichaam. De bijnieren produceren namelijk de hormonen adrenaline en cortisol, die onlosmakelijk met stressreacties zijn verbonden. Bij burn-out is er vaak sprake van bijnieruitputting. KPNI-therapie is een uitgelezen behandeling voor het herstellen van het evenwicht hierin. Het kan helpen bij het verminderen van burn-out symptomen.

Veel effect is te bereiken met de juiste voeding, suppletie en herstel zuur-base balans. Ook beweging, buiten zijn en body-mind technieken kunnen bijdragen aan herstel.

Heb je last van (beginnende) burn-out klachten? Ik geef je hier graag begeleiding in. Neem contact op.

 

IMG_7226