De 10 gezondheidsvoordelen van wandelen

De marathon van Amsterdam komt er aan. De deelemers zijn druk aan het trainen. Is een marathon niets voor jou maar wil je wel bewegen, ga meer wandelen. We zitten op een enkeling na veel te veel. Heel jammer, want bewegen is een kleine moeite. Vooral wandelen heeft heel veel voordelen en het kost niks. Wandelen kun je overal doen op elk moment van de dag. De voordelen:

1)Ondersteunt het proces van afvallen en houdt het gewicht stabiel
Wetenschappers zijn erachter gekomen dat wandelen een uitstekend middel is om in te zetten als je gewicht wil verminderen. Het is niet zo dat je alleen door meer te bewegen gewicht verlies, dus het blijft noodzakelijk om je dieet ook te wijzigen.

2)Houdt hart- en bloedvaten gezond.

Tijdens het wandelen train je ook je longcapaciteit om zuurstof goed op te nemen en te transporteren via je hart en bloedvaten. Wist je dat je lichaam in rust 3 tot 5 liter bloed per minuut rondpompt, maar dat dit wel 50 liter kan zijn bij inspanning? Dit betekent dat het in rust lastig is om alle weefsels optimaal van zuurstof te voorzien. Ook het transport van voedingsstoffen komt bij een zittend leven in het gedrang. Door te wandelen wordt de maximale zuurstofopname van het lichaam significant verbeterd.

3)Geeft minder kans op blessures dan veel andere sporten

Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en in een paar kwalitatief goede wandelschoenen investeert, dan is het risico op blessures zo goed als nihil. Wandelen is nu eenmaal een compleet natuurlijke methode van bewegen die je toch al dagelijks uitvoert, dus je hoeft geen enkele spier extreem te belasten. Ook is er geen sprake van schokkerige bewegingen zoals bij hardlopen, waardoor je gewrichten het zwaar te verduren hebben.

4)Houdt virussen op afstand
Wie drie keer per week minstens 20 ­minuten intensief beweegt, pept het immuun­systeem op. Het lichaam pakt ­binnendringende virussen ­steviger aan en er is ­minder ruimte voor chronische ontstekingen. Mensen die veel bewegen zijn gemiddeld vier dagen per jaar minder ziek. De witte bloedcellen en Natural Killer cellen nemen drastisch toe, waardoor de weerbaarheid tegen infecties en ongewenste indringers wordt verhoogd.

5) Zorgt voor minder kans op dementie en Alzheimer
Onderzoekers zijn erover uit dat regelmatig de benenwagen nemen je bovenkamer in topconditie kan houden tot op hoge leeftijd. Tegenwoordig komen dementie en Alzheimer steeds vaker voor. Zeker nu we alle fysieke arbeid hebben gemechaniseerd heeft het brein hieronder te leiden. Dit kun je opvangen door naast je zittend beroep vaak te wandelen.

6)Maakt je botten sterker

Gezonde botten hebben het nodig om voldoende te worden belast. Vrouwen die regelmatig een rondje wandelen blijken minder verlies van botweefsel te hebben, dan hun zittende seksegenoten. Vooral na de menopauze kan osteoporose langzaam toeslaan.

7)Verbetert je stemming
Wandelen is vergelijkbaar met de effecten van andere, meer intensieve vormen van lichaamsbeweging. Actieve sporters kennen het waarschijnlijk wel. Na een tijd bewegen ga je je heel blij voelen. Dit komt omdat je hersenen een stofje (fenylethylamine) aanmaken, dat je dit gevoel geeft. Ook na een fikse wandeling kun je dit al voelen; daarvoor hoef je niet heel heftig en zwaar te sporten. Bovendien ga je je fitter voelen, wat je humeur ook weer ten goede komt.. Wandelen verhoogt de rustgevende neurotransmitter GABA. Ook wordt er endorfine aangemaakt, waardoor je beter in je vel komt te zitten.

8)Wandelen is makkelijk uit te voeren

Als je kan stappen, dan kan je wandelen. Wandelen is zeer toegankelijk. Je hebt er geen dure sportuitrusting voor nodig. wandelen kan echt altijd en overal, alleen of samen. Je zult dus onmogelijk nog een excuses kunnen zoeken om niet te gaan bewegen!

9)Helpt in de strijd tegen diabetes type 2
Dagelijks 15 minuten wandelen na het eten geeft bij ouderen als resultaat dat ze 24 uur lang een betere glucose huishouding hebben. Dit is een welkome ontdekking omdat diabetes type 2 onder ouderen een veelvoorkomende aandoening is. Deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC) bijvoorbeeld verbetert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen met diabetes type 2, blijkt uit onderzoek.

10) Een wandeling is telkens anders

In tegenstelling tot een bezoekje aan de sportschool, zal je je tijdens een fikse wandeling niet blind staren op een betonnen muur of telkens dezelfde mensen. Nee, een wandeling is letterlijk iedere keer anders. Je kunt naar rustige plekken gaan, zoals een mooi bos, een park, de hei, het strand, de duinen, een meer of rivier… Zoek je liever de drukte op, dan kan je kiezen voor een stadswandeling. Kortom: wandelen is elke keer weer een nieuw avontuur.