Het aanleren van nieuw gedrag is niet makkelijk. Patronen rond voeding en beweging dateren vaak al uit onze kindertijd. Voeding kan een antwoord zijn op stress-gevoelens waar iemand nog geen andere oplossing voor heeft gevonden. Daarom is het van belang om niet alleen over de juiste kennis te beschikken maar om ook inzicht te hebben in wat je lichaam werkelijk nodig heeft en dat ook te kunnen voelen. Het kan een enorme opluchting zijn wanneer het probleem niet is een gebrekkige wilskracht maar dat het meer draait om oude patronen. Het lichaam geeft vaak al tijden signalen af dat er iets uit balans is. De kunst is om dit te registreren en de juiste veranderingen aan te brengen. Waarmee altijd kan worden gestart zijn de volgende drie stappen:

1. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel

Toegevoegde suikers en transvetzuren zijn niet gezond en komen veel voor in bewerkte producten.

2. Wees niet bang voor gezonde vetten

Deze vetten uit bijvoorbeeld olijfolie, avocado’s, vette vis en noten heb je nodig. Wat veel mensen niet weten dat veel vitaminen in vet oplosbaar zijn (A, D en K). Schrap je de vetten dan neemt je lichaam deze vitaminen niet op.

3. Leer te voelen wat je lichaam op dit moment nodig heeft

Ken je eigen lichaam als het om voeding en beweging gaat en raadpleeg je huisarts of een voedingsdeskundige wanneer je je niet fit voelt of toeneemt in gewicht.