Wat gebeurt er toch tijdens de vakantie?

Meer dan de helft van de mensen komt dikker, met een hoger vetpercentage en onvoldoende uitgerust van vakantie terug. 51% van de jaarlijkse gewichtstoename ontstaat in de vakantieperiode! Vakantiekilo’s gaan er moeilijk vanaf.

Hoe komt het?

Tijdens de vakantie eten en drinken we meer. Dat is de grootste oorzaak van gewichtstoename. Daarbij maken we minder gezonde keuzes. Meer groente eten zal niet snel leiden tot gewichtstoename immers… Mensen die al overgewicht hebben, komen in de vakantie meer aan dan degenen zonder overgewicht. Dagelijks oefeningen doen tijdens de vakantie werkt positief, maar alleen wanneer ook de voeding de nodige aandacht krijgt.

Wat is er aan te doen?

Tip 1: Kies bewust voor een ‘gezonde vakantie’

Je zult zelf de keuze moeten maken, een doel stellen. Geloof me, wanneer je bewust de keuze maakt om gezonder, fitter en met meer energie van vakantie terug te komen, dan gaat dat ook echt lukken. Voor veel mensen staat vakantie gelijk aan veel en ongezond eten. Denk daarover na, hoe komt dat en is het logisch?

Zie voor je dat je op een kruispunt staat: Links af = ik wil hetzelfde als altijd terugkomen van vakantie. Rechts af = ik wil gezonder en fitter terugkomen van vakantie. Welke keuze maak jij?

Tip 2: Doe dagelijks wat sportieve activiteiten

Wanneer je actief bent, produceren je spieren (afval)stoffen die het herstel op gang brengen en energie aanmaak stimuleren. Wanneer je 30-60 minuten per dag actief bent, heb je nog heel veel uren over over om lekker te luieren. Het leukste is om deze te verdelen over de dag.

Start je dag met rustige activiteiten. Liefst voor het ontbijt, nuchter bewegen en  (rustig) sporten, dan is het minder heet, voel je je beter en verbrand je ook meer calorieën de rest van de dag. Een goed begin, is het halve werk.

Ga wandelen naar de stad in plaats van met de taxi. Huur fietsen, dan zie je ook nog eens wat van de omgeving. Elk resort heeft sportieve activiteiten, doe deze eens mee. Of je gaat al naar de bergen of de natuur, dan ga je waarschijnlijk vanzelf al meer bewegen.

Kies dagelijks uit één van de volgende activiteiten:

  • 60 minuten rustig wandelen/baantjes zwemmen, of
  • 20 minuten joggen/snel zwemmen, of
  • 5 minuten intervaltraining met 3-4 sprintjes lopen/zwemmen

Hoe intensiever je beweegt, des te korter de tijd die je moet investeren.

glazen achter elkaar en niet de gehele dag kleine slokjes.

Tip 3: Kies voor een gezonde slaap-waakritme

Het klinkt ouderwets, maar voldoende slaap en op tijd naar bed, daar rust je het beste van uit. Onze biologische klok is gekoppeld aan ons circadiaans ritme of 24 uurs slaap-waakritme. Simpel gezegd: slecht en onregelmatig slapen verstoort veel fysieke en mentale processen. Pas je slaap-waakritme zo snel mogelijk aan het land en de tijdklok van waar je bent.

Kies bewust voor 8 uur slapen. Korter of langer slapen geeft niet meer energie. Integendeel, je voelt je juist vermoeider en lomer, waardoor je minder actief wordt, minder energie verbruikt en minder aan maakt.

Probeer 8 uur te slapen (7-9 uur afhankelijk van je interne klok).

Neem je voor om uiterlijk om 08.00 uur op te staan.

Ga niet later dan 24.00 uur naar bed (als je tenminste meer energie wilt aanmaken).

Verduister de ramen indien nodig

Tip 4: Eet om meer energie te krijgen

Eet niet meer dan je nodig hebt, ook al zit je all inclusive. Kies voor veel groente en fruit. Wissel vlees, vis, vegatarisch af. Wees zeer zuinig met deegproducten (brood/pasta’s) of laat deze geheel weg. Schep maar één keer op. De toetjes zijn de grootste dikmakers, wees sterker dan de verleiding en neem er maximaal 1 in drie dagen.

Tip 5: Vermijd langdurig stil zitten en stilliggen

Het is een denkfout dat je uitrust van de hele dag liggen op een ligbedje. Je hebt echt spieractiviteit nodig om jouw batterij op te laden. Daarom hebben sportieve mensen meer energie dan mensen die de hele dag op de bank liggen. We weten dat lang stil zitten, zoals in het vliegtuig, slecht voor ons is. Daarom krijg je bij lange vluchten filmpjes met oefeningen. Zo is lang stil zitten en liggen op een bedje ook slecht voor ons.

Tip 6: Gun je maag en darmen ook vakantie

Eten veroorzaakt zorgt er voor dat je maag en darmen voortdurend actief moeten zijn. Ook is je immuunsysteem veel actief om te controleren of er geen stoffen binnenkomen die afgeweerd moeten worden.Bouw 2-3x in een week een maag-darm pauze in van 4-6 uur door bijvoorbeeld tussen 12.00 en 16.00 niet te eten, maar wel veel water te drinken. Je zult merken dat je daardoor meer energie krijgt en het eten lekkerder smaakt!

Tip 7: Zuinig met alcohol en frisdrank

We drinken meer alcohol en calorierijke dranken tijdens de vakantie. Deze veroorzaken suikerpieken die ook weer pieken geven in je bloedglucosewaarden (verhoogde bloedsuikers).  Deze pieken geven meer hongergevoel, schade aan de bloedvaten en organen en meer vermoeidheidsgevoel.

Alcohol in elke vorm en hoeveelheid is gif voor je lijf. Je lever is drukker om je lijf te ontgiften van de alcohol en krijgt minder gelegenheid om je bloed van andere stoffen te ontgiften, energie aan te maken en lichaamseigen eiwitten aan te maken voor herstel van je lijf.

Drink veel water, liefst met citroensap, of groene thee voor de ontgifting en meer energie. Doe dat niet de gehele dag door maar in een paar clusters: voor je ontbijt, tussen ontbijt en lunch, tussen lunch en diner en nog een keer in de avond.

Tip 8: Houd siësta uit de zon

De lokale bevolking van de mediterrane landen is gewend om in de middag siësta te houden. Gewoon een dutje, uit de felle zon. In de middag zie je alleen de toeristen bakken in de zon. De zon is dan op z’n heetst.

Zonnestralen op je lijf betekent hard werken voor je lichaam. De zonnestralen veroorzaken schade in de cellen, daar is geen zonnebrandcrème tegen bestand. Je lichaam moet dus flink vechten om deze celschade ongedaan te maken. Daarom ben je zo moe na een dagje in de zon.

Probeer ‘s middags een lekker dutje te doen, binnen, uit de zon. Vermijd het zonnen tussen 14.00 en 16.00 uur.

Tip 9: Gun je ogen en hoofd vakantie:

Niet alleen je lijf, maar ook je hoofd heeft (mentale) rust en herstel nodig. Je telefoon uit doen, geeft veel rust. Moet je bereikbaar zijn voor je werk? Spreek dan gewoon 1 of 2 vaste tijden af. Geniet van de omgeving en de mensen om je heen. Met mensen praten en nieuwe vrienden maken, is echt niet eng.

Doe, om af te kicken, je mobiel zoveel mogelijk uit.

1-2x per dag je mailtjes checken is toch voldoende? Je hebt vakantie!

Probeer ver weg te kijken, dat is ontspannen voor je oogspieren.

Gun je hersenen en ogen rust door je ogen even te sluiten. Ook lezen vraagt om focussen.

Tip 10: Lach, geniet en maak je niet onnodig druk

Als vakantiegangers kunnen we ons druk maken om niks. Om het weer, om de buren die geluid maken, het plekje bij het zwembad, snel geholpen worden in het restaurant. Neem je voor om lekker te ontspannen en je niet te storen aan de dingen om je heen. Je boos maken, kost energie en geeft stresshormonen, terwijl lachen positieve hormonen en energie oplevert. Laat je dus niet gek maken! Deze vakantie ben jij degene die positief is en om alles lacht. Jij komt namelijk straks terug met meer energie!