Wie kent het gevoel niet, de vakantieperiode was heerlijk ontspannend, de tijd met de familie doorbrengen heerlijk en daarna begint het allemaal weer. Iedereen is weer terug, de sportclubs en de scholen starten en ook het werk. De knop moet om en we vinden het allemaal ook stiekem fijn, een drukbezet leven, een volle agenda en het vermogen om alles tegelijk in een week te proppen. Voor dat we het weten raken we verslaafd aan de kick die het geeft om ambities waar te maken. We maken dan endorfinen aan, het gelukshormoon. Dat klinkt goed toch? Helaas is een verslaving zelden gezond en dus ook deze niet. Hoofdpijn, buikpijn, snel wisselende emoties, pijnlijke spieren en hoge bloeddruk zijn slechts een paar gevolgen van stress. Mensen die continu onder druk staan maken meer fouten, luisteren minder en worden op het werk en ook thuis onaangenaam. Het zijn juist de ambitieuze, loyale en verantwoordelijke mensen die maar door blijven gaan, vaak op wilskracht.

Zelf aan het roer

Cruciaal in dit patroon is te erkennen dat het niet door het werk, het gezin of de baas komt maar dat je er zelf behoorlijk veel aan kunt doen. Stress is van alle tijden, de kunst is om er goed mee om te gaan. “Ja dat kan je makkelijk adviseren maar hoe pak ik dat aan?” hoor ik vaak. Het start met het bovenstaand inzicht en vervolgens zijn er best een paar stappen te zetten.

Loop kritisch door je weekagenda, moet je echt alles zelf doen? Het huis schoonmaken of de administratie kan je dat ook uitbesteden?

Doe iets aan beweging maar ga niet ook daar te fanatiek te werk. Dat lijkt gezond maar zorgt voor nog meer uitputting.

Creëer rustmomenten waarin je je kan opladen. Neem ze op in je dag- en weekroutine. Hierdoor zakt het niveau van je stresshormonen adrenaline en cortisol. Dit verooraakt al een hele reeks goede effecten in je lichaam. Loop even naar buiten, haal bewust adem, zet je telefoon een uur uit.